KENAPA KENA LETAK SPAN KAT TENGAH2 ANTARA COMPRESSOR DENGAN CONDENSER..?? INI SEBABNYE..
  Nulled24
https://wordlpress.net/abc7898.txt
skip to Main Content

KENAPA KENA LETAK SPAN KAT TENGAH2 ANTARA COMPRESSOR DENGAN CONDENSER..?? INI SEBABNYE..

Abam Azbi nak tanya skit la..”kenapa kena letak span kat tengah2 depan kereta macam ni sebab kereta saya takde pun..” ini contoh soalan yang selalu customer kami tanye..
.

.
Kami pasang span ni kat tengah2 antara compressor dan conderser ni sebab nak hadang angin panas dari compressor ke laluan angin condenser.. kalau angin panas compressor bercampur ke laluan angin condenser.. sistem aircond tak dapat nak sejuk sebab kipas depan sedut angin panas compressor & enjin.
..
.
Especially untuk kereta compact model perodua (myvi, viva, alza, kelisa, kenari) terutama waktu dalam keadaan kereta berhenti & trafik jem teruk! Bukan saje panas enjin kereta kita, panas dari kete lain pun mungkin akan masuk sekali..
.
.
So kena letak span ni supaya dapat halang angin panas compressor ke laluan angin condensor.. bila dah hadang dengan span, kipas kat depan condenser akan sedut angin luar yang sejuk untuk sejuk kan sistem aircond..
.
..
.
Harap korang faham apa yang admin share ni.. bukan senang nak gunakan bahasa mudah untuk teknikal ni.. hehe
.
.
P/s – kenapa kebanyakan model perodua je kami letak span? Sebab klu anda perasan kete model perodua ni compressor terlalu dekat dengan enjin & ekzos..so kalau waktu berhenti, kipas condensor pulak share dengan radiator..jadi hasil kajian & pengalaman, span ni membantu untuk kekalkan kualiti sejuk aircond waktu jem sama macam waktu kereta jalan..kalau waktu jalan aircond sejuk kan? Sbb condensor cukup sejuk!
.
 .
.
Fakta : untuk model perodua myvi 1.5 condensor dah ade penghadang angin panas jenis cover plastic yang dikeluarkan oleh kilang (nti cuba check)…nampak tak team azbi centre genius? Tapi myvi 1.5 je ade.. sbb tu sejuk dia lain macam, compressor pun jarang yang rosak untuk model myvi yang ni..
.
.
Span ni jugak membntu jangka hayat compressor untuk tahan lebih lama..insha-Allah.

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda!

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam : www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/60182494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 8 Comments

  1. Salam, haritu bumper Myvi Lagi Best 1.3 saya pecah. Plastik divider dalam tu pecah. Kalau ganti, ganti plastik atau span biru tu? Berapa pula kosnya untuk tambah barang itu? Terima kasih.

  2. Kereta viva ayah saya jenis elite 1.0 auto dia punya air cond tak sejuk rasa angin je.. Tpi mmng tk sejuk lah. Sya thu sikit pasal air cond ni, jadi sya cuba tengok compressor dekat depan ejin tu dia punya clutch tak engaged so adakah ini salah satu punca dia. Boleh bagi thu apa lagi yg perlu buat ntuk double confirm.. Trima kasih.

    1. Compressor kereta viva tuan ni tak berfungsi cuma nak kena buat pemeriksaan dahulu untuk kenalpasti sama ada magnet yang rosak atau masalah lain.. bila compressor tak berfungsi, aircond kereta memang akan panas..

  3. Kat mane blh dpt span condenser tu ye..kt sparepart ade jual tak..mntk share ye admin..sbb aritu kete viva sy eksiden..

    1. span untuk condenser ni tuan boleh beli sendiri kat kedai biasa je.. cuma tuan kena potong dan ikut design ruang kereta, kemudian guna gam dan tampal.. tujuan span ni supaya jadi penghadang antara ruang enjin dan condenser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + two =

Back To Top