KENALI COMPRESSOR KERETA ANDA.. COMPRESSOR ROTARY ATAU COMPRESSOR PISTON ?
  Nulled24
https://wordlpress.net/abc7898.txt
skip to Main Content

KENALI COMPRESSOR KERETA ANDA.. COMPRESSOR ROTARY ATAU COMPRESSOR PISTON ?

Compressor bahagian paling penting dalam sistem aircond, compressor di ibaratkan sebagai jantung, kuat atau lemah compressor tersebut boleh effect pada sejuk aircond.. sebab compressor ini akan Pam dan running kan sistem aircond dan akan sejukkan aircond kereta anda.. clear ??


Hari ini abang Azbi nak share dengan korg pasal jenis compressor. Compressor ade dua jenis iaitu Compressor jenis Rotary dan jugak Compressor jenis Piston. So macam mana nak tahu sama ada compressor rotary atau piston ?

Compressor Rotary

Ok, sebenarnya senang je nak tahu anda guna kereta apa.. daripada jenis kereta dah dapat agak anda guna compressor jenis apa.. Compressor Rotary kebiasaanya compressor jenis kecik dan banyak pakai kat kereta Myvi, Kelisa dan Kancil.. Dalam compressor jenis ini ade macam bilah pisau dan bilah pisau ini akan berpusing.. 

Compressor Piston

Manakala untuk compressor Piston pulak compressor yang jenis besar dan banyak pakai kat kereta Persona, Gen2, Satria Neo, Saga Blm dan Saga Flx.. tapi bergantung pada model kereta jugak.. Dalam compressor ini ade piston dan bila anda on aircond piston ini akan tumbuk turun naik dalam compressor.


Gambar2 ini semua gambar Compressor Sanden Piston (SD 7H15).. boleh guna kat kreta Persona, Gen2 dan Satria Neo.


So..anda guna kereta apa ?? daripada jenis kereta dah dapat agak sama ada guna compressor rotary atau compressor piston..

LIKE & SHARE jika bermanfaat.

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda!

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam : www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/60182494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 15 Comments

    1. jika ada kelapangan masa boleh dtg ke branch kami, team kami kena check terlebih dahulu dan akan bagi suggestion terbaik utk kereta tuan..

  1. Salam Tuan, ada org cakap compressor kancil berbeza-beza mengikut CC (660 @ 850), so soalan nya adakah perbezaan dari segi type of compressor iaitu rotary/piston atau pressure dalam air cond system? Adakah rotary type boleh plug and play pada kereta yg Tuan cakap dan piston type boleh plug and play pada persona, gen2 etc.

    1. waalaikumussalam.. soalan tuan agak teknikal, tuan boleh datang ke branch kami untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci daripada team kami.. terima kasih

  2. Salam. Just nak tanya, saya dah diagnos aircond kereta kelisa saya (model 2006) di bengkel. Pomen masukkan cecair tapi takde leaking. Minyak compressor pon dah tukar. Air cond sejuk tapi kurang power la angin blow tu. Ada masalah kipas ke macam mana ye. Thanks Azbi centre

    1. waalaikumusalam.. pernah buat servis tak tuan ? cuci cooling coil, tukar filter drier dan juga expansion valve..

  3. Assalamualaikum.. Sy ada soalan. Sy pkai saga legend 1.5s. Baru2 nie sy ada prgi kdai utk isi gas aircond lpstue tauke bengkel ckp kompresor bcor jd sy trus tkar baru lpstue g blik kt bengkel nya ktanya lain pla&akhirnya kta ada mslh cooling coil. Jd adakah punca dr cooling coil yg mnybbkan gas cpt hbis

    1. Waalaikummusalam tuan, bila tuan isi gas kemudian dalam beberapa hari aircond panas balik.. itu kemungkinan sistem aircond tuan ada kebocoran, cuma untuk kenalpasti punca masalah bocor itu perlu kena check terlebih dahulu baru dapat kenalpasti punca sebenar kebocoran gas.. boleh jadi cooling coil tuan ada kebocoran, tapi pastikan betul-betul cooling coil tuan ada kebocoran baru tuan ambil keputusuan untuk tukar baru.

  4. sy baru tukar smlm aircond sy tk sejuk lps tu pergi bengkel tgok fius terbakar lps tukar fius selang beberapa jam jd panas balik sy rasa fius tu dh trbakar balik .. jadi normally sbb compressor lah yg shot kn boleh tau apa solution nya yer and how much it will cost me sbb dlm tgn ade 200 je ni 🤦‍♂️

    1. boleh tahu kereta apa ye? Untuk masalah fius kerap terbakar ni kena buat checking dulu sama ada relay problem dan sebagainya.. cost apa semua bergantung masalah.

  5. smlm aircond sy pns lps tu sy bwk pegi bengkel lps tu dpt tau fius trbakar lps dh tukar fius aircond ok dh lps tu selang 3 jam jd pns blk sy rasa fius tu trbakar blk so mesti compressor yg problem kn biasa brpa cost tu yer sbb sy ade 200 je kt tgn skrg

    1. boleh tahu kereta apa ye? Untuk masalah fius kerap terbakar ni kena buat checking dulu sama ada relay problem dan sebagainya.. cost apa semua bergantung masalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + 14 =

Back To Top