KELIRU MASALAH COMPRESSOR ATAU MASALAH MAGNET CLUTCH
  Nulled24
https://wordlpress.net/abc7898.txt
skip to Main Content

KELIRU MASALAH COMPRESSOR ATAU MASALAH MAGNET CLUTCH.

Magnet clutch adalah komponen yang cukup penting di dalam sistem aircond kereta, selain compresor aircond dan condensor aircond. kerosakan magnetic clutch akan membawa impak yang cukup besar bagi keberlangsungan aircond kereta anda. Salah satunya jika magnet clucth rosak boleh menyebabkan sistem aircond anda panas.

Sebelum ini, kita telah membincangkan bagaimana menangani masalah magnet clucth . Sekarang kita akan membincangkan tentang gejala masalah magnet clucth. Kemungkinan besar ini kerana apabila masalah berlaku pada magnet clucth, ia akan memberi kesan kepada kerosakan pada penghawa dingin kereta anda, bahkan risiko yang menyebabkan kebakaran sistem aircond kereta anda. Atas sebab ini, penyelenggaraan atau servis penyaman udara kereta anda perlu dilakukan sekurang-kurangnya setiap 1 tahun

magnet clucth itu sendiri adalah peranti yang boleh berfungsi clucth pada pemampat, jadi pemampat boleh berfungsi. Jadi anda boleh bayangkan tanpa alat atau rosak pemampat itu tidak berfungsi.

Salah satu faktor aircond rosak boleh berpunca daripada masalah magnet clucth rosak.. gas didalam sistem aircond penuh tetapi sekiranya magnet clucth rosak, aircond akan panas.. jadi hari ni abg azbi nak kongsi macam mana nak tahu masalah magnet clucth compressor rosak.

Masalah Magnet Clucth Compressor

1 – kadang-kadang panas dan kadang-kadang sejuk berlaku banyak apabila jalan merangkak / kesesakan lalu lintas, dan aduan ini boleh berlaku berulang kali dari peringkat awal mungkin tidak terlalu kerap, kira-kira 1 bulan 1 kali, dari masa ke masa ia akan lebih pendek 1 minggu 1 kali, dan jika masih Diabaikan lebih banyak hari akan lebih pendek dan lebih teruk.

2 – Bunyi itu juga merupakan salah satu daripada masalah magnet clucth, bunyi pada magnet clucth boleh berlaku didalam atau di luar walaupun, biasanya bunyi apabila penghawa dingin dimatikan kerana kepingan berputar secara berterusan dengan kepingan pusat atau plat tekanan.

Sekiranya bila anda hidupkan aircond kereta anda tetapi compresor aircond anda tidak berpusing atau hidup maka anda terlebih dahulu kena kenalpasti punca masalah daripada magnet clucth. Sebab masalah magnet clucth rosak boleh menyebabkan compressor aircond kereta anda tidak berpusing..

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda!

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam : www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/60182494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 38 Comments

  1. Enjin dan aircond ON,Magnet clutch bpusing,tapi bila tekn mnyak,magnet clutch stop bpusing smbil bnyi “crettt”.apa mslh ye?

    1. kereta apa ye tuan? untuk masalah bunyi kami sarankan buat check dulu untuk kenalpasti punca masalah sebenar.. bila tuan ada kelapangan masa boleh singgah ke cawangan kami yang terdekat.

  2. Nak tanya, saya bawa kereta ke bengkel sebab aircond tak sejuk. Dimaklumkan compressor rosak dan perlu ditukar, selepas ditukar compressor dimaklumkan pula gas tak boleh masuk kerana saluran tersumbat. Dicadangkan saya untuk buat servis keseluruhan (dimaklumkan perlu buka dashboard dan melibatkan kos yang agak tinggi, RM1,000 ++). Apa cadangan Tuan? Untuk makluman compressor kereta saya telah ditukar cuma untuk servis keseluruhan saya tak berani buat kerana melibatkan kos yang tinggi.

    1. sebelum tu boleh kami tahu tuan menggunakan kereta model apa? jika tuan tanya pandangan kami, kami juga sarankan untuk tuan buat servis aircond juga dan pastikan ada tukar filter drier dan juga expansion valve.. compressor rosak disebabkan sistem aircond tersumbat, jadi sekiranya tuan hanya tukar compressor sahaja tapi tidak membuat servis, risau kebarangkalian masalah compressor akan rosak kembali itu ada..

      Dan pastikan bila tukar compressor baru nanti, tips untuk jaga compressor lebih lama jangka hayat adalah pastikan discharge hose, liquid hose dan suction hose dalam keadaan bersih.. sekiranya hose ni kotor dan hitam minta bengkel sana bersihkan..

      1. Assalamualaikum. Saya menggunakan kereta kelisa (2005).
        Compressor, condensor & cooling coil dah ganti..Isi gas, bertahan dalam seminggu,
        lpas tu gas dah xda.
        Decide buat major service (tukar MINYAK COMPRESSOR, FILTER DRIER + EXPANSION VALVE).
        Bertahan dalam sebulan sahaja. Lpas tu gas xda lagi.
        Dah cek kebocorn semua, memg xda tanda2 kebocoran.
        Mohon cadangkan apa lagi yg perlu kami buat?
        Terima kasih.

        1. waalaikumusalam. masa tukar compressor, condensor dan cooiling coil, tukar pada waktu yang sama atau bukan? masalah sebegini ada kebocoran cuma team kami kena buat pemeriksaan dahulu. bila ada kelapangan masa nanti boleh singgah ke cawangan kami yang terdekat untuk buat pemeriksaan.

    1. ada banyak faktor tuan yang boleh menyebabkan compressor on off ni, nak kena check terlebih dahulu untuk kenalpasti punca masalah.

    1. compressor dah bagi tanda nak rosak tu.. berhati-hati dan terus ke bengkel buat pemeriksaan sekarang

  3. assalamualaikum. proton waja sy keluaran 2002. semasa memandu aircond terpadam dgn sendiri. angin pun tiada langsung. kompressor telah ditukar tahun lps. bila sius dimainkan br aircond on blik dan lmbt untuk sejuk.

    1. waalaikumusalam.. masalah sebegini kami akan suggest datang check dahulu tuan untuk kenalpasti punca masalah.

  4. Assalamualaikum
    Kereta saya avanza 2011. Slps check, mereka kata compressor dan magnetic clutch rosak. Tukar dan servis RM2970. Munasabah ke harga tu. Tq

    1. waalaikumusalam.. sekiranya tukar compressor original dan full servis harga yang ditawarkan tu adalah munasabah tuan.

  5. Sy pakai toyota vios tahun 2008.
    Aircond kejap sejuk kejap panas..kenapa yer.?.sama je masa tgh jln @ berhenti..adakah mslh cluth magnet pada compressor.?.berapa kah cost nk baiki cluth magnet ni.?

    1. masalah sebegini kebiasaan berpunca daripada compressor aircond kereta. kena check dahulu untuk kenalpasti punca masalah aircond. cuma nak athu sepanjang tuan menggunakan kereta vios ni, pernah buat servis aircond tak ?

  6. Kereta viva…bila parking kereta on ekon, jadi sejuk..tapi bila jalan ekon jadi panas..kne bukak tingkap..siang malam sama jer..g specialist ekon namanya STAZIONE..tak dapat punca..suruh tukar compressor..benda elok je sejuk time parking..gas ekon pun dah tukar..minyak kompressor pun dah tukar..apa masalah sebenarnya?

    1. okey, situasi masalah aircond kereta tuan unik, kebiasaanya bila jalan baru aircond sejuk tapi ini terbalik. Tuan pernah servis atau pernah tukar apa-apa tak? jika ada kelapangan masa boleh singgah cawangan kami yang terdekat.

  7. Assalam,kereta saya honda city 2011,ekon xsejuk disebabkan magnetic clutch dan lepas tukar magnetic clutch pada aircond compressor,ekon kembali berfungsi.Tapi ada forumer kata yang xberbalointukar magnetic clutch(MC) kemungkinan xtahan lama akan rosak balik.Mc rosak disebabkan friction dari compressor.berbaloikah tukar MC atau mcm mana?

    1. Waalaikumusalam. bergantung pada keadaan sistem tuan, kalau sistem dah hampir tersumbat memang tak suggest tukar magnet clucth. Tapi kalau sistem aircond okey, boleh je tukar magnet clucth.

  8. salam. magnetic clutch datang sekali dengan compressor? sebelum ni tukar compressor lepas tu aircond tak sejuk lagi. check dengan service center katanya magnetic clutch yg rosak pulak kali ni.

    1. waalaikumusalam cik farah. iya, magnectic clutch memang datang sekali compressor. boleh tahu kereta model apa ye ?

  9. salam.. aircond sy xsejuk lnsung. bila on suis aircond, compresor xpusing. relay & fius smua ok. sy suspek suis aircon/ clutch magnet. biasanya berapa anggaran kos utk repair tanpa tukar comp.
    Model kereta- Nissan Sentra n16

    1. waalaikumusalam, boleh singgah ke cawangan kami yang terdekat dulu untuk kenalpasti punca masalah sebenar.

  10. Salam..kereta sy myvi 1.3 ezi tahun 2008..sy ada masalah aircond tak sejuk,gas ada..masa gear [email protected] bila on aircond rpm naik ke paras 1400rpm lps tu perlahan2 turun tp aircond tetap tak sejuk hny keluar angin shj..adakah compressor atau magnet clutch yg rosak?dan aircond kdg2 jln kdg2 tak masa on switch,mcm sensor tak detect switch aircond apa problem ye? Tqvm didahulukan atas penjelasan nanti

    1. waalaikumusalam, pertama sekali sepanjang guna kereta ada buat servis aircond tak? team kami kena buat pemeriksaan dahulu untuk kenalpasti. sekiranya ada kelapangan masa boleh singgah di cawangan kami yang terdekat.

  11. Kereta saya mazda 5 tahun 2011, masalah nya bila drive lama (2-3 jam keatas) atas highway aircond jadi panas. Untuk bagi sejuk semula saya kena berhenti kan kereta dan Stop enjin dalam 10 minit. Kalau drive dalam kl berapa jam pun aircond normal.. Apa masalah tu tuan

    1. pertama nak kena check magnet clutch, kedua nak check sistem aircond kereta tuan tersumbat atau tidak. jika ada kelapangan masa nanti tuan boleh check di branch kami yang terdekat.

  12. Hey nice site. You seem like a hard working company, Im sure you do well.

    What if you had even more sales or customers, would you be able to keep up?

    We direct people that are interested in your products / services to you. Discover how we can increase the visitors to your business:

    https://onlinetraffic.icu/up?=azbicentre.com.my

    Allison

    361 Southwest Drive Suite #731 Jonesboro, AR 72401

    Not the right commercial message for you? All good, we don’t’ want to bother you, please opt out here: https://onlinetraffic.icu/unsubscribe.php?site=azbicentre.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =

Back To Top