6 Sebab Mengapa Aircond Kereta Tak Sejuk.
skip to Main Content

6 Sebab Mengapa Aircond Kereta Tak Sejuk.

Hanya perlu bayangkan kita memandu kereta yang mempunyai penghawa dingin yang rosak sudah cukup untuk merasakan ketidakselesaan itu. Tidak ada keseronokan dalam memandu kenderaan anda pada hari musim panas yang panas dengan aircond kereta tak sejuk dan berfungsi dengan baik. Aircond berfungsi sebagai penyejuk dari panas terik, namun ia juga mempunyai masalah sendiri. Mengekalkan panas di dalam kereta anda dan aircond yang tidak berfungsi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti rasa tidak selesa, pening, dan kemungkinan heatstroke.

Sebab mengapa aircond kereta tak sejuk

Sebab biasa di sebalik aircond kereta anda yang meniup udara panas boleh menjadi kondenser yang teruk atau kebocoran penyejuk. Pelbagai masalah penyejukan aircond kereta termasuk penghawa dingin yang tidak berfungsi sepenuhnya, udara panas bertiup darinya, atau udara sejuk yang anda hembuskan dan bukannya mengekalkan suhu sejuk yang betul.

Dengan harapan untuk merasakan udara sejuk semasa menghidupkan aircond kereta anda, pelik pula apabila anda disambut dengan udara hangat. Mungkin ada beberapa sebab mengapa aircond kereta anda menghembuskan udara panas dan bukannya sejuk. Pelbagai sebab mengapa aircond kereta anda tidak berfungsi dan tidak menyediakan udara sejuk mungkin berkaitan dengan keseluruhan keperluan pembaikan atau servis untuk beberapa komponen yang menyumbang kepada mekanisme penyejukan kereta.

Berikut adalah 6 sebab untuk membantu mengenal pasti mengapa aircond kereta anda tidak berfungsi dengan baik

1. Caj Rendah

Aircond kereta anda tidak dapat memberikan udara sejuk kerana ia dapat digunakan dengan pengisian yang rendah. Dari pelbagai sebab kegagalan aircond kereta, ini adalah alasan paling biasa yang dihadapi. Pengisian yang rendah pada aircond mungkin menjadi sebab penyejukan yang tidak mencukupi, dan satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan mengisi semula pendingin hawa. Anda boleh mengisi semula bahan pendingin sendiri atau mendapatkan profesional untuk melakukan bahagian servis.

2. Kebocoran Penyejuk

Sebab lain yang mungkin berlaku kerana alat anda tidak meniup udara sejuk ialah bahan pendingin yang bocor. Dengan tekanan rendah dalam sistem, pemampat tidak dapat berpusing dengan betul, dan oleh itu udara panas. Kebocoran bahan pendingin boleh berlaku di mana-mana titik sambungan selang unit A / C dan oleh itu semasa memeriksanya, cari kemungkinan pengumpulan bahan berminyak dan tutup dengan sealant yang disyorkan (yang direka khas untuk unit penyaman udara). Pembaikan kebocoran bahan pendingin mungkin tidak mencukupi dengan meterai jika terdapat masalah dengan komponen mekanikal sistem. Anda mungkin perlu membuang seluruh bahan pendingin dan mengganti cecair dengan betul sekiranya berlaku kebocoran besar.

3. Kondenser Aircond Tersumbat

Kondensor kereta anda berfungsi sebagai penyejat dan kondensor untuk menukar gas bertekanan tinggi dan suhu tinggi yang berasal dari pemampat menjadi cecair tekanan tinggi yang sejuk. Ia menjalankan prosesnya menggunakan aliran udara yang masuk melalui bahagian depan semasa memandu. Dengan berlalunya masa, habuk dan kotoran dapat terkumpul sehingga mengakibatkan penyumbatannya. Anda merasakan udara panas datang dari penghawa dingin anda apabila sistem kereta akan terus beroperasi dengan pendingin yang terlalu panas.

4. Kegagalan Compressor Aircond

Pemampat aircond kereta memberi kuasa kepada pendingin di bawah tekanan tinggi sebelum sampai ke kondensor. Sistem ac kereta anda tidak akan berfungsi pada puncaknya dengan pemampat yang rosak. Pemampat akan memerlukan pembaikan jika disimpan tidak digunakan untuk jangka masa panjang. Mungkin ada pelbagai alasan lain untuk kerosakan seperti kerosakan elektrik di litar atau clutch atau pendingin bocor. Cari mekanik yang diperakui untuk pembaikan aircond kereta anda.

5. Kerosakan Penapis Kabin

Penapis kabin kereta berfungsi untuk memisahkan zarah-zarah debu ketika masuk dari hujung depan semasa memandu. Penapis kabin udara yang rosak tidak akan menyaring serpihan yang masuk, dan pengumpulan serpihan ini juga boleh merosakkan kipas motor dan kondensor aircond kereta.

– Motor Fan Rosak

Lama-kelamaan pengumpulan serpihan pada kipas motor boleh mengakibatkan kerosakannya, yang pada gilirannya menghalangi masuknya udara sejuk ke kondensor yang mengakibatkan anda menerima udara hangat walaupun penyaman udara dihidupkan.

– Kerosakan Kondenser

Kes yang serupa di mana anda merasakan udara panas dari aircond kereta anda tetapi disebabkan kerana bahagian yang berbeza tidak berfungsi. Sampah dan kotoran dari jalan mungkin tidak menghalang kondensor aircond kereta anda, tetapi merosakkannya atau menyebabkan kerosakan sepenuhnya. Anda boleh memeriksa kes dengan memeriksa secara visual bahagian depan kondensor kereta anda yang tersumbat atau rosak akibat serpihan jalan raya.

6. Kegagalan Kipas Kondenser

Sebab lain yang anda perlukan untuk memperbaiki kenderaan mungkin disebabkan oleh kegagalan motor kipas yang terdapat di dalam kenderaan. Anda boleh memeriksa kipas yang rosak pada sistem secara visual. Kondensor aircond kereta anda tidak akan mendapat penyejukan yang mencukupi dengan kipas yang tidak berfungsi, dan seiring berjalannya waktu, anda mula menerima udara panas dan bukannya sejuk. Kipas mungkin rosak akibat pengumpulan habuk dan kotoran, sekering yang ditiup atau masalah elektrik lain dengan unit. Anda mungkin perlu memperbaiki kondensor untuk mengembalikan fungsinya yang betul. Sekiranya anda tidak berpengalaman dengan pengetahuan teknikal pembaikan penyaman udara kereta, sebaiknya gunakan bantuan profesional untuk perkara yang sama.

Kos Pembaikan Aircond Kereta

Harga servis kereta ac biasa boleh mencapai RM 400++, yang akan berbeza dengan pelbagai pusat servis kereta. Harga pembaikan ac kereta mungkin meningkat dengan pemampatan, pendawaian, sambungan selang, dan pemeriksaan kondensor. Kos pembaikan ac kereta akan berbeza-beza mengikut model dan jenis kereta, servis yang diperlukan (perincian khusus atau pemeriksaan keseluruhan kegagalan aircond).

Sebab utama kereta anda tidak sejuk adalah penyelenggaraannya yang kurang baik. Selalu disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala dan ikuti jadual servis rutin untuk mengelakkan kerosakan pada mana-mana bahagian kereta anda.

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda!

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam : www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/60182494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + fifteen =

Back To Top