4 Tabiat Punca Aircond Kereta Cepat Rosak!
  Nulled24
https://wordlpress.net/abc7898.txt
skip to Main Content

4 Tabiat Punca Aircond Kereta Cepat Rosak!

Aircond kereta ni sama jugak macam sistem enjin kereta, korang kena jaga kalau taknak keluar kos yang tinggi untuk repair…

Abg azbi nak share 5 tabiat yang korang tak sedar korang buat, boleh menjadi punca lama kelamaan aircond kereta korang boleh rosak!

Bagi mengelakkan aircond kereta korang cepat rosak, sila buang 5 tabiat ini!

Antaranya…

1. BUKA TINGKAP SEMASA AIRCOND KERETA TERPASANG

Antara kebiasaan yang kita buat adalah buka tingkap dalam tempoh yang lama semasa aircond terpasang.

Tindakan ni menyebabkan Compressor akan terpaksa beroperasi lebih dari biasa untuk dapatkan suhu yang ideal, padahal tanpa sedar kita sedang buka tingkap yang besar.

Jika berlarutan, compressor aircond kereta boleh loss power, tambahan pula memang korang tak pernah servis pun aircond kereta tu!

2. BIARKAN CABIN TERLALU BERSEPAH

Ketahuilah kalau korang biarkan sampah dan kotoran dalam kereta ianya bukan sahaja membuat kereta korang nampak bersepah, malah debu juga boleh melekat berlarutan.

Faktor ini beri kesan kepada aircond kereta sebab habuk dan debu akan masuk dan keluar dari penapis aircond sekali gus.

Keadaan ni boleh menggangu system dan komponen seperti penapis aircond kereta dan cooling coil

Bila kelembapan cooling coil dan habuk bercampur lama kelamaan cooling coil aircond kereta boleh reput dan bocor!

3. MEROKOK SESUKA HATI

Jangan biasakan diri merokok dalam kereta sesuka hati termasuk semasa berada dalam kereta.

Ini kereta asap serta debu dari rokok berisiko untuk tembus ke ruang penapis aircond kereta dan pengaliran tersebut menyebabkan penapis aircond kereta cepat kotor.

Akhirnya tahap sejuk aircond kereta akan berkurangan.

4. MATIKAN ENJIN SECARA MENGEJUT

Sebelum matikan enjin, sila off aircond kereta terlebih dahulu. Jika tidak, semasa ingin hidupkan enjin, aircond kereta terpaksa bekerja secara automatic.

Korang perlu tahu bateri terbeban utk beroperasi semasa enjin dihidupkan.

Disebabkan preatasi battery tidak begitu maksimum, arus elektrik yang terhasil akan jadi kurang stabil dan keadaan ini seterusnya mempengaruhi pengaliran elektrik bagi aircond kereta.

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda!

👇

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam :
www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.
wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/6018
2494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + nineteen =

Back To Top