2 CARA BAGAIMANA MENGETAHUI GAS AIRCOND KERETA DI ISI PENUH
  Nulled24
https://wordlpress.net/abc7898.txt
skip to Main Content

2 CARA BAGAIMANA MENGETAHUI GAS AIRCOND KERETA DI ISI PENUH

Salah satu sebab aircond rasa panas antaranya gas takde langsung or gas kurang. Gas tiada langsung or kurang pun boleh jadi effect aircond kereta tak sejuk.. .. tapi mcm mana nak tahu gas xde or gas kita kurang boss? Bagaimana nak tau gas aircond kereta di isi penuh?

Ada beberapa cara nak tahu gas air-cond penuh @ kurang @ terlebih.. jom baca tips dibawah:

1.Manifold Gauge (meter gas aircond kereta)

Jika anda topup gas di kedai.”pomen” akan gunakan sejenis “meter” utk mengisi gas air-cond.ada dua jenis bacaan pada meter:-

  • Meter warna biru= Low pressure (tekanan rendah)
  • Meter warna merah= High Pressure (tekanan tinggi)

Anda hanya perlu lihat meter biru utk mengetahui isipadu gas air-cond dalam sistem. meter warna merah utk melihat tekanan pada “side” high pressure.apabila kepala “hose” pada meter “biru” telah di pasang pada “service valve” pada paip “sejuk”.jarum pada meter biru akan terus menunjukkan bacaan.berikut adalah bacaan nombor pada meter ketika “compressor” sedang “bergerak”:-

0/10/20/30/40 = PSI

  • 0 = jika jarum meter biru berada pada paras ini biasanya menunjukkan gas telah “kosong” dalam sistem.
  • 10 = jika jarum meter biru berada pada paras ini mungkin gas telah kurang sebanyak 70% dalam sistem
  • 20 = jika jarum meter biru berada pada paras ini mungkin gas telah kurang sebanyak 50% dalam sistem
  • 30 = jika jarum meter biru berada pada paras ini mungkin gas telah kurang sebanyak 30% dalam sistem
  • 40 = jika jarum meter biru berada pada paras ini biasanya gas telah penuh dan cukup dalam sistem

Bagi “compreesor” yang berfungsi dengan baik kadang-kadang jarum meter tidak capai pada paras 40psi, mungkin kurang sedikit tetapi yang penting paip “low pressure” sejuk @ berpeluh.

Jika jarum meter menunjukkan bacaan lebih dari 40psi, ianya tidak bagus utk sistem, samada compressor sudah tidak “kuat” @ lose power atau gas terlalu banyak (ikut pada keadaan)

2. Side glass pada filter @ tabung penapis

Ok rilek, jom kita explore bhagian aircond kreta.. korg ade prasan x cermin kecik ni kat kreta korg?? gambar contoh ni utk kreta myvi taw.. klu kreta myvi cermin kecik ni kat belah kanan n dekat2 dgn bateri kreta.. nnt korg boleh bukak check ye..

Senang je nak tahu klu gas ade ke xde.. bila ON aircond nnt cer tgk kat cermin kecik ni ade nampak buih2 tak? Kalau ada nampak banyak buih tu kemungkinan gas ade tp takde la penuh sangat.. kalau nampak buih tu ciput jew tu kmungkinan gas kita dah cukup penuh.

“Bang saya tengok kat cermin kecik ni langsung xde buih” mcm mana ni.. ok klu xde buih korg kena tengok kat compressor jalan ke tak? Kalau compressor tak jalan memang la nampak buih..kena compressor jalan baru boleh check bacaan gas..

“Bang saya pulak compressor jalan tp buih xnmpk pun mcm bang cakap?.. knp ye bang, risau lak saya” .. klu compressor jalan tapi xde buih langsung tu kemungkinan gas terlampau penuh.. “klu gas penuh sgt xpe ke bang”

Sebenarnye gas terlampau penuh x elok.. mcm korg la bila makan bnyk sgt sampai penuh perut tu pastu kena lari.. mahu termuntah balik apa yg korg makan td kan.. sama la dgn sistem aircond jgn penuh sgt, korg kena biarkan sedikit buih kat cermin tu ok..

Ini basic aircond klu korg nak tahu sukatan gas tp nak tahu lebih detail kenalah masuk meter utk check sukatan gas n tekanan compressor aircond kreta korg..

Ada sebarang pertanyaan? Roger hotlline cawangan Azbi Centre pilihan anda! 

Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/azbicentre
Instagram : https://www.instagram.com/azbicentre/
Youtube : https://www.youtube.com/c/AzbiCentrePakarAircondKereta

–> anda perlu bantuan team Azbi Centre tentang masalah aircond? :-
Hotline Customer – 012 903 5992
Sg Buloh : www.wasap.my/601111477163
Shah Alam : www.wasap.my/60183214136
Gombak : www.wasap.my/601111224551
Bangi : www.wasap.my/60182494348
Bukit Mertajam : www.wasap.my/60182212248
Taiping : www.wasap.my/601136002248

Baca juga:

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 7 =

Back To Top